Ajatuksia visuaalisesta ympäristöstä ja muusta.

Huomioita omasta visuaalisesta ympäristöstä, kuvia, ideoita, hetkiä ja yllätyksiä.

tiistai 11. tammikuuta 2011

Kirjakahvilat Suomessa

1980-luvun buumeista itselleni tutuin on kirjakahviloiden kukoistus. 1980-luvulla eri puolille Eurooppaa perustettiin kirjakahviloita, jotka toimivat hyvin eri tavoin, mutta joissa ajatus oli sama, kahvin juonnin ja kirjallisuuden yhdistäminen.

Kahvilat ja kirjallisuus nitoutuvat tiiviisti yhteen monella tasolla. Kahvila, kuten tekstikin on puolijulkinen ja toisaalta hyvin yksityinen tila. Kahvilassa ollaan toistaalta hyvin yksityisesti ja toisaalta esillä. Kahvila antaa myös paljon mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja uusien verkostojen luomiseen. Myös kirjan lukeminen tai kirjoittaminen on toisaalta hyvin henkilökohtaista ja toisaalta teksi on yleistä, kaikille avointa. Myös kirjallisuus tarjoaa meille paljon mahdollisuuksia havaita omaa asemaamme maailamassa. Luulen että näiden yhtäläisyyksien vuoksi kirjallisuus, kirjailijat, kirjallisuuden käyttäjät ja kahvlat sopivat niin hyvin yhteen.

Oman elämäni tärkein Kirjakahvila sijaitsee täällä Turussa, mutta halusin hieman selvitellä millaisia kirjakahviloita Suomesta nykyisin löytyy. Toivon kaikille kirjakahviloille hyvää uutta vuotta ja näkisin Suomessa mielelläni myös uusia kirjakahviloita ja kulttuurikahviloita, tiloja joissa voitaisiin vaihtaa ideoita, luoda uusia ja toteuttaa niitä.

Kirjakahviloita Suomessa (pintapuolisen googletuksen tulosta)

- Turun Kirjakahvila viettää tänä vuonna 30-vuotis juhliaan. Aikuisen ihmisen ikään varttunut kahvila tarjoaa tänäkin vuonna tuoretta ja linjakasta ohjelmaa sekä hyvää kahvia ja syötävää.

www.kirjakahvila.org

- Kirjakahvila Nispero Oulussa tarjoaa reilun kaupan kahvia ja laajan valikoiman kirjallisuutta. Tähtitornin kahvila toimii kesäisin ja avataan taas vappuna.

nispero.fi

- Kirjakahvila Kangasalla. Vuoden 2011 ohjelma julkaistaan pian yhdistyksen verkkosivuilla.

http://kirjakahvilakangasala.net/index.htm

- Joissakin kirjastoissa on kirjakahvila nimellä kulkevia projekteja joiden tiimoilla keskustellaan kirjallisuudesta ja juodaan kahvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti